Com prevenir les càries a la infància


És important ensenyar als nostres fills a adquirir uns bons hàbits de salut. A la Clínica Dr. Antoni Clotet, situada al centre de Manresa, volem ajudar-te a fer una bona prevenció, per això com a dentistes compartim amb tu una sèrie de consells sobre com cuidar les dents dels més petits, per tal d'evitar l’aparició de patologies prematures en la infància i adolescència.

 

Començar quan són bebès

Just quan surten les primeres peces, podem començar a rentant-los les dents amb un raspall per a lactants o un didal de silicona.


La pasta amb fluor

Actualment es recomana començar a utilitzar pasta de dents amb fluor quan apareixen les primers dents, amb una concentració de 1000 parts per milió de fluor per tal d'ajudar a la prevenció de les càries en els bebès.

2-3 cops al dia

Per establir aquest hàbit hauràs de  començar raspallant-li les dents des de ben petit. Quan creguis que és el moment, potser cap als 2 anys, el teu fill pot començar a fer-ho per ell mateix amb la teva supervisió. Si té dues dents molt juntes, fes servir el fil dental. 

Com començar a cuidar les dents del teu bebè? 

Segons la Societat Española de Odontopediatría:

 

  • A partir dels 4 mesos aprox. cal començar a netejar les genives amb una gasa humida aprofitant l’hora del bany. 

  • A partir dels 6-7 mesos i fins als 3 anys (quan apareguin les primeres dents de llet) ja s'ha introduir el raspatllet especial per bebès o un didal de silicona amb pasta de dents de 1.000 ppm (parts de milió) de fluor, només una petita quantitat equivalent a un gra d’arròs. Fer-ho 2 cops al dia, matí i nit. A partir dels 2 anys, quan apareguin els primers queixals, començar a passar el fil dental.
  • Dels 3 als 5 anys,  la quantitat de pasta dental de 1.000 ppm (parts de milió) de fluor, s’ha d’augmentar i que sigui equivalent a la mida d’un cigró. Fer-ho 2 cops al dia, matí i nit. També és un bon moment de començar a introduir, de tant en tant, el glopejat de col·lutori. 

  • A partir dels 5 anys, quan apareguin els primers molars, cal utilitzar una pasta dental de 1450 ppm (parts de milió) de fluor, equivalent a la mida d’un cigró. Mínim dos cops al dia. 

  • El raspatllat dental dels nens és efectiu només si se supervisa per un adult. Des de la Societat Espanyola d’Odontopediatria es recomana deixar el nen jugar durant un minut i que sigui l’adult qui realitzi la higiene durant el següent minut, fins que el nen pugui fer-ho per ell mateix de manera adequada (cap als 8 anys).  

  • Quan s’estableix l’hàbit d’higiene des que són bebès, es crea un patró de cura dental que l’acompanyarà tota la vida.

  • El més recomanable és portar a fer una revisió a l’odontopediatra, idealment, abans del primer any de vida quan surtin les dents i sinó quan faci l’any. L’assessorament de l’odontopediatra t’ajudarà a prevenir les càries i així evitar-li el dolor o que hagi de passar per una anestèsia dental.
  • Segons l'OMS, introduir el fluor des que apareixen les primeres dents redueix la incidència de càries fins un 50%.
 

Els nens aprenen per imitació

Com diu Àlex Rovira: “No prediquis, el teu fill t’està mirant”. Això també és aplicable a un hàbit tan senzill i quotidià com és la higiene bucal. 

És aconsellable compartir el moment de raspallar-se les dents amb els nens, així observen com ho fas i ho integren dins de la seva rutina. Aprofita aquesta estona del dia per prendre consciència de la importància de tenir cura de les dents, perquè de rebot també estem educant.

                      
                       Evita els aliments amb molt de sucre
  

Cal moderar a consciència aquells aliments que continguin alts nivells en sucre com la brioxeria, sucs industrials, xocolatines, gelats industrials...Malauradament, actualment el mercat segueix oferint productes d’alimentació infantils, aparentment més saludables, però que en realitat també contenen molts sucres (làctics, compotes de fruita...). Per això cal mirar bé les etiquetes per escollir els aliments més naturals possibles.


Escull el raspall i la pasta de dents adequada a la seva edat

Al Centre Dental Dr. A Clotet us informarem de les millors opcions per escollir el raspall i la pasta dental més eficaç pels més petits. Sempre es comença amb un de textura suau i de mides més petites.


Visita’n de manera regular


El més recomanable és començar a fer revisions anuals per anar controlat l’estat de la salut bucodental i el seu desenvolupament, per així poder prevenir qualsevol tipus de problema , com   possibles càries, malposició...


Si tens qualsevol dubte o pregunta, el nostre equip estem encants d’atendre’t.


centredental@antoniclotet.com
T. 93 872 07 58
Crta Pont de Vilomara, nº1-3, entl. 2º. 08241, Manresa.

També pots seguir-nos a través del nostre instagram: @centredental_antoniclotet